WELCOME
"Κάνε από τη Γορτυνία φίλο και στο χέρι κράτα ξύλο"

Παροιμία !!
Ο Τάσος Γριτσόπουλος "δεν είναι πιά μαζί μας" Print

Ο Τάσος Γριτσόπουλος στα 98 του χρόνια «έφυγε για το μεγάλο ταξίδι»

Ο Τάσος Γριτσόπουλος Γεννήθηκε στη Δημητσάνα τον Ιανουάριο του 1911. Τα έτη 1928-1932 σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1940 διορίστηκε επιμελητής αρχαιοτήτων Γορτυνίας και στη συνέχεια έφορος της νεοσύστατης τότε ενιαίας Υπηρεσίας με τίτλο «Δημόσια Βιβλιοθήκη της Σχολής της Δημητσάνας, Ιστορικό Αρχείο Γορτυνίας». Έλαβε μέρος στο έπος του 1940  ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Το 1949 ταξινόμησε το αρχείο Βλαχογιάννη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Το 1958 μετατάχθηκε στη Μέση Εκπαίδευση, στην οποία και έφτασε το 1967 στο βαθμό Γενικού Επιθεωρητή και Επόπτη Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1962 υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Δημητσάνας, ενώ παράλληλα διατηρούσε και τη θέση του εφόρου της Βιβλιοθήκης, άνευ αμοιβής. Τα χρόνια μεταξύ 1962-1968 υπηρέτησε σε διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια της Τριπόλεως, του Μοσχάτου, του Πειραιά, στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Το έτος 1966 ανακηρύχτηκε αριστούχος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Το 1969 εκλέχτηκε στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα, ενώ λίγο αργότερα, στο αξίωμα του Προέδρου της Εταιρείας το οποίο διατήρησε  μέχρι σήμερα.

Η παρουσία του Τάσου Γριτσοπούλου στην Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών, της επέφερε αίγλη, μεγάλη επιστημονική καταξίωση, κυρίως όμως διεθνή αναγνώριση. Όλα αυτά τα χρόνια, παρήγαγε σπουδαίο πνευματικό έργο το οποίο προώθησε προς όφελος όχι μόνο της Εταιρείας αλλά και της παγκόσμιας Επιστημονικής Κοινότητας. Στο επιστημονικό περιοδικό της εταιρείας «Πελοποννησιακά», εκδόθηκαν είκοσι έξι (26) τόμοι, στα «Πρακτικά των Επιστημονικών Συνεδρίων» Τοπικών και Διεθνών που διοργάνωσε όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία, εκδόθηκαν τριάντα πέντε (35) τόμοι, και στην «Επιστημονική Βιβλιοθήκη» της Εταιρείας, εκδόθηκαν δέκα πέντε (15) τόμοι.

Εκτός αυτών, ο Τάσος Γριτσόπουλος, μετείχε  ενεργά και στην Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών επί του Νεωτέρου Ελληνισμού, αρχικά ως Γενικός Γραμματέας και μετέπειτα Πρόεδρος της και διεύθυνε  το περιοδικό «Μνημοσύνη», που μέχρι τις μέρες μας έχει εκδώσει δέκα πέντε (15) τόμους. Ειδικά για το επιστημονικό αυτό περιοδικό, αναφέρουμε ότι, ερευνά τον ιστορικό βίο ολόκληρης της νεότερης Ελλάδας από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως μέχρι τις μέρες μας, καλύπτοντας σημαντικά  ζητήματα του  Ελληνισμού.

Ως  Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ενώσεως Επιστημονικών Εταιρειών Ελλάδος, διεύθυνε  το περιοδικό «Επιστημονική Κυψέλη» και προήγαγε τις ιστορικές έρευνες της Ελλάδος.

Περισσότερα για το έργο του μεγάλου Δάσκαλου μπορείτε να διαβάσετε στις σελίδες μας πατώντας εδώ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Το τελευταίο βιβλίο που εκδόθηκε από την Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών το Φθινόπωρο του 2008 και φέρει τη σφραγίδα του είναι «Τα Γορτυνιακά Θέματα Τόμος Γ’ – Τα Γορτυνιακά Βιβλία & Συμπληρώματα».
Διαβάζουμε από το Προλογικό Σημείωμα του συγγραφέα στο βιβλίο αυτό:
-- «Ο μετά χείρας Τρίτος τόμος του βιβλίου τούτου συμπληρώνει την Γορτυνιακή Θεματογραφία κυρίως με την αναδημοσίευσι σειράς βιβλιοκρισιών επί βιβλίων Γορτυνιακού περιεχομένου. Η άσκησις αυτού του λειτουργήματος, της «βιβλιοκριτικής»  απαιτεί αρετήν και τόλμην. Δεν ισχυρίζομαι ότι εις μεγάλον ή μικρόν βαθμόν διαθέτω τα προσόντα αυτά. Αλλ’ επί μακράν σειράν ετών βιβλιοκρισίες έχω δημοσιεύσει εις έγκυρα περιοδικά της χώρας, στο «Δελτίον της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας», στην «Επετηρίδα της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών», στον «Παρνασσό», στα «Ελληνικά», στα «Μακεδονικά» και συστηματικώς και με υπεύθυνη αποστολή στα «Πελοποννησιακά» και στην «Μνημοσύνη».
      Συνήθως οι ασκούντες βιβλιοκρισία εις διάφορα περιοδικά γράφουν ή για να υπερεπαινέσουν ή να επικρίνουν ανακαλύπτοντες σφάλματα. Ασφαλώς ο κριτικός ενός κύκλου βιβλίων, με υπεύθυνη και συγκεκριμένη αποστολή, έχει ωρισμένες υποχρεώσεις. Να διαβάση και να κατανοήση το υπό κρίσιν βιβλίο, να είναι αμερόληπτος, δίκαιος, τίμιος, έστω αυστηρός, αλλά και συγκαταβατικός και να ξεκινά από τα θετικά και αξιέπαινα στοιχεία του κρινόμενου βιβλίου, να προσφέρη δε μ’ ευγένεια και καλωσύνη τις παρατηρήσεις του για τις ελλείψεις του βιβλίου. Θα ισχυρισθώ ότι αυτές τις αρχές ετήρησα κατά την άσκησιν καθήκοντος κατά την κρίσιν μου.—»

Ο Τάσος Γριτσόπουλος απεβίωσε πλήρης ημερών. Μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του εργαζόταν για τα «Ελληνικά Γράμματα». Λίγες ημέρες πριν την «μεγάλη φυγή» αξιώθηκε και είδε τα Αρχεία Αντωνόπουλου να γίνονται κτήμα της Βιβλιοθήκης Δημητσάνας.

Η Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Αρκαδία, η Γορτυνία και η Δημητσάνα του οφείλουν πολλά. Το ίδιο και ο Δικτυακός μας Τόπος. Πρώτος ο Τάσος Γριτσόπουλος ήταν που πίστεψε στη δυναμική του Διαδικτύου και στήριξε όσο κανείς άλλος την διεξαγωγή του «Α’ Παγκόσμιου Παναρκαδικού Διαδικτυακού Συνεδρίου» από την Ιστοσελίδα μας
Arcadians.gr

Σε ένδειξη πένθους, ο Δικτυακός μας Τόπος για εννέα ημέρες δεν θα απαντά σε μηνύματα των επισκεπτών μας και δεν θα δημοσιεύσει κανένα άρθρο.

Η νεκρώσιμος ακολουθία του θα ψαλλεί την Δευτέρα 22 Δεκμεβρίου 2008 στις 12.00 μμ. στην Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή του θα γίνει στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.


Arcadians
Βασίλης Αναστασόπουλος – Πάνος Βασιλείου
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Σημείωση: το παρόν αφιέρωμα στον Τάσο Γριτσόπουλο, αναδημοσιεύτηκε΄από πολλές ηλεκτρονικές σελίδες, blogs, εφημερίδες  και άλλα μέσα ενημέρωσης.  Η φωτό που δημοσιεύουμε τραβήχτηκε από τον Βασίλη Αναστασόπουλο στην Δημητσάνα τον Αύγουστο του 2007, κατά την περίοδο που κάναμε το οδοιπορικό για την σπουδαία μελέτη του: "Τοπογραφικές και Χωρογραφικές αναζητήσεις στη χαράδρα του Λούσιου".

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.